chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Koper Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Koper najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Kaj storiti ob trku z divjadjo
20.08.2018
NASVETI

Kaj storiti ob trku z divjadjo

V Sloveniji nesreče zaradi divjadi (srne, jeleni, divji prašiči, lisice, itd.) niso redkost. Seveda pa lahko število nesreč z preventivnimi ukrepi zmanjšamo.

Kaj morate vedeti o trku z divjadjo

Potrebujete pomoč?
Kontaktirajte nas!

V primeru trka z divjadjo čimprej prijavite škodo, mi pa vam avto popravimo in uredimo vso dokumentacijo namesto vas.

Kako trk z divjadjo preprečiti?

Vsekakor je na izpostavljenih mestih pomembna večja previdnost. Če opazite ob robu ceste ali na cesti divjad, je priporočljivo, da takoj in umirjeno pričnete zavirati ter izklopite morebitno vklopljene dolge prednje luči. Uporabite lahko tudi avtomobilsko trobljo.

 

Trk z divjadjo je mogoč na bolj gozdnatih in travnatih področjih. Še večja previdnost je pomembna predvsem v večernih in jutranjih urah, saj ravno v tem času živali iščejo hrano. V tem času je vidljivost slabša, gostota prometa pa največja. Divjad cesto običajno prečka v tropih, zato lahko vozniki pričakujejo večje število divjadi na istem kraju. Zato mimohod izvedite z nižjo hitrostjo, saj ni izključeno, da je ob cesti še več divjadi.

 

Pri trkih z divjadjo žal največkrat pride do negativnega izida. Trki z divjadjo v večini povzročijo tudi smrt živali, največkrat pa pride do večje materialne škode na vašem vozilu. Na žalost za nesrečo večinoma krivimo ravno živali, kar pa ni prav, saj te morajo nekako priti do svojega naravnega okolja in prečkati cesto. Zato le bodimo previdni ter če se le da, preprečimo trke z divjadjo. Najbolj kritični odseki so opremljeni z znaki, ki voznike opozarjajo na divjad. Na teh območjih je pomembna predvsem počasnejša in previdnejša vožnja. Tudi, če se nesreča kljub prilagojeni hitrosti vseeno zgodi, obstaja večja verjetnost, da žival preživi. Življenja se nikakor ne da povrniti, materialno škodo pa lahko popravimo.


Vse v zvezi s cenitvijo škode in samim popravilom lahko uredite na enem mestu.


Zlata pravila ravnanja ob trku z divjadjo

Poskrbeti je potrebno za zavarovanje mesta nesreče. Da ne pride do še dodatnih nesreč, je potrebno na primerno razdaljo postaviti varnostni trikotnikobleči odsevni jopič ter poklicati 112. Ker je povožena ali udarjena žival še v šoku, oziroma je lahko za človeka nevarna, se je nikakor ne dotikamo. Center za obveščanje obvesti upravljavca lovišča, ki poskrbi za povoženo oz. poškodovano divjad ter higiensko službo za odvoz živali. V primeru pobega divjadi, je prav tako potrebno poklicati Center za obveščanje na 112. Nastalo škodo zavarovalnici prijavite takoj – zaradi hitrega zabrisa sledi, posebej pri manjši divjadi. V kolikor imate možnost, poškodbo na kraju nesreče tudi fotografirajte.

 

Pomoč na cesti, ko jo potrebujete

Zagotovo ob nastanku nesreče vsaka pomoč pride prav. Brez skrbi. Prevoz vašega poškodovanega vozila lahko uredite z brezplačno asistenco na cesti. Asistenca Porsche Slovenija zagotavlja strankam pravočasno, profesionalno in ustrezno pomoč ne cesti, ne glede na okoliščine nesreče ali okvare. Za vozilo uredimo popravilo na cesti ali zagotovimo vleko in vam pomagamo, da je vaše vozilo dostavljeno v čim krajšem času na servis. Ob daljših popravilih pa poskrbimo tudi za nadomestni prevoz in pomoč na poti do vaše ciljne točke.

 

Kdo je odgovoren za škodo ob trku z divjadjo?

V prvi vrsti je pomembno, da je cesta, kjer je nevarnost trka z divjadjo, primerno opremljena z ustreznimi prometnimi znaki, ki opozarjajo voznike. Vozniki pa se morajo zavedati, da je potrebno na takšnih mestih voziti odgovorno. Vozniki se lahko bremena stroškov škode izognejo s kasko zavarovanjem svojih vozil.

 

Kdaj zavarovalnica povrne škodo?

Plačilu škode se lahko izognete z ustreznim zavarovanjem. Zavarovalnica povrne škodo na osnovi delnega avtomobilskega kaska, kombinacija D (živali), ki ga je mogoče skleniti tudi brez splošnega kaska. Krita je škoda na vozilu, če je zavarovano vozilo poškodovano ali uničeno z neposrednim dotikom živali. Vseeno bodite pozorni - zavarovanje pri tej kombinaciji ne krije posredne škode, ki nastane kot posledica trka z živalmi in pomeni nadaljnjo škodo. Krita ni niti škoda, ki nastane, če poskušate preprečiti trk z divjadjo. Zavarovanje torej ne bo krilo škode, ki nastane, če se zaletite v drugo vozilo zaradi izogibanja divjadi.

Kritje škode prevzame zavarovalnica tudi na osnovi zavarovanja splošnega avtomobilskega kaska. Trk z divjadjo je obravnavan kot od zavarovančeve ali voznikove volje neodvisen dogodek, katerega posledica je uničenje ali poškodovanje zavarovanih stvari.

 

Trk z divjadjo na območju opozorilne table za nevarnost divjadi

V primeru trka z divjadjo na območju, kjer je postavljena ustrezna prometna signalizacija za nevarnost divjadi na cestišču in seveda, če imate sklednjeno ustrezno kasko zavarovanje (splošni ali delni kasko), vam zavarovalnica povrne stroške za nastalo škodo.

V kolikor imate kot lastnik vozila sklenjeno splošno kasko zavarovanje, zavarovalnica krije celotno škodo na vozilu in pri tem se upošteva morebitna odbitna franšiza. Če pa imate kot zavarovanec sklenjeno delno kasko zavarovanje, samo kombinacijo D, zavarovalnica krije škodo brez odbitne franšize. Z vidika zavarovalnice se ne spremeni nič glede povrnitve stroškov škode tudi v primeru, da je bila nesreča na območju, kjer stoji opozorilna tabla.

 

4 ključni koraki za prijavo škode od trku z divjo živaljo

  • Prijavite škodo zavarovalnici v roku 3 dni po nesreči.
  • Vozilo odpeljite v škodni center, kjer bodo opravili ogled in ocenili škodo.
  • Zavarovalnica naredi zapisnik o poškodbi vozila, na katerem so tudi navodila za odpravo škode.
  • Popravilo škode na pogodbenem servisu zavarovalnice: zavarovalnica izda nalog s pooblastilom, na podlagi katerega vse stroške popravila poravna direktno servisu. V kolikor se bo škoda popravljala na drugem servisu, morate račun za opravljeno storitev poravnati sami. Zatem račun posredujete zavarovalnici, ki vam bo poravnala škodo v skladu z zapisnikom o poškodbi vozila in navodili za odpravo škode.


Kako enostavno opravite prijavo škode?

Nastalo škodo lahko prijavite hitro in enostavno. Vozilo pripeljete v našo Porsche poslovalnico. S seboj prinesite:

  • prometno dovoljenje,
  • vozniško dovoljenje,
  • zavarovalno polico,
  • evropsko poročilo (če je bilo ob nesreči izpolnjeno) in
  • policijski zapisnik (če je bil ob nesreči izpolnjen). 

Porsche Inter Auto je uradno pogodbeno cenilno mesto za Porsche Zavarovanje, Zavarovalnico Triglav in Zavarovalnico Sava. Mi bomo ocenili vso škodo in poškodbe, ki so bile povzročene v nesreči brez obiska pri zavarovalnici.

 

Ali ste vedeli?

  • Na leto po uradnih podatkih na cestah pogine 6000 divjih živali.
  • Po statistiki Lovske zveze Slovenije in zavoda za gozdove, je na slovenskih cestah vsak dan v povprečju povoženih 20 živali.
  • Večina povožene divjadi je srnjadi, lisic, zajcev ter ježev. Vendar tudi trki z divjimi zvermi niso tako redki, kdaj je povožen tudi kakšen ris, vsako leto pa tudi nekaj medvedov.
  • Lovci in gozdarji ocenjujejo, da je povoženih živali še 2x več, saj vsa trčenja in povoženja niso prijavljena.
  • Najbolj kritična sta meseca oktober in november. V tem času se divjad namreč ne more več skrivati na poljih, glavni vzrok dnevnih migracij za divjad pa je iskanje hrane, predvsem v jutranjih in večernih urah.

Roland
Matijevič

Servisni svetovalec kleparsko - ličarska dela
Mobilna številka:
Faks:

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.