chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Koper Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Koper najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Kdaj na tehnični pregled?
14.08.2017
VARNOST

Kdaj na tehnični pregled?

Ker je vožnja z avtomobilom že sama po sebi označena kot potencialno smrtno nevarno početje (sploh v primeru trkov pri višjih hitrostih…), je tehnična brezhibnost vašega vozila ob vožnji z avtomobilom zelo pomemben faktor pri zagotavljanju vaše varnosti v cestnem prometu. Preberite, kdaj, zakaj in kako na tehnični pregled ter kaj so najpogostejše težave na tehničnem pregledu avtomobila.

Vse o tehničnem pregledu, nasveti, pogoste težave

 

Za vas pripravimo vozilo na tehnični pregled do potankosti! Rezervirajte svoj termin pri Porsche Koper:
Tjaša Jerman: +386 5 611-65-00 ali [email protected],
ali pa se prijavite preko spletnega obrazca za prijavo na servis;

 

. V Sloveniji in v večini ostalih evropskih držav, ki so članice EU, je prvi tehnični pregled za osebna vozila obvezen šele štiri leta po prvi registraciji vozila. Kasneje se tehnični pregled opravlja na vsaki dve leti, vendar samo do osmega leta starosti. Za še starejša osebna vozila je predviden vsakoletni tehnični pregled.

Pri številnih lastnikih osebnih avtomobilov je obisk tehničnega pregleda lahko povezan tudi s skrbmi glede uspešnega prestajanja pregleda, sploh v primerih, ko bodo takšni pregledi opravljeni na starejših vozilih, ki so po navadi bolj dovzetna za morebitne okvare. Številna presenečenja, ki lahko doletijo lastnike avtomobilov ob obisku tehničnega pregleda, si lahko prihranite s preventivnim tehničnim pregledom vašega vozila, ki ga lahko opravite sami ali pa vaše vozilo prepustite našim usposobljenim strokovnjakom, saj imamo za lastnike avtomobilov vseh avtomobilskih znamk v ponudbi tudi preventivne tehnične preglede, ki vam bodo na kasnejšem uradnem tehničnem pregledu lahko prihranili marsikatero neprijetno presenečenje, da o izgubi časa, ki jo lahko prinese ponovni obvezni obisk tehničnega pregleda niti ne govorimo.

Zakaj je pametno pred samim tehničnim pregledom obiskati uradno pooblaščeni servis, kjer vam bodo izvedli preventivni tehnični pregled vašega vozila?

Določene stvari pri vašem avtomobilu lahko preverite sami, obstajajo pa tudi področja, za katera je bolje, da jih prepustite strokovnjakom. Pred odhodom na tehnični pregled lahko sami preverite delovanje vseh svetlobnih teles (v večini primerov lahko tudi sami zamenjate pregorele žarnice, to ne velja za lastnike vozil z vgrajenimi najsodobnejšimi svetilnimi tehnologijami, v tem primeru se boste morali obvezno obrniti na uradni servis …), preverite nivo zavorne tekočine in tekočine za pranje vetrobranskega in zadnjega kabinskega stekla, ker so to življenjsko pomembne tekočine za varno delovanje vašega avtomobila. Posebno poglavje ob tem namenite tudi tesnjenju pogonskega sklopa, za katerega ni zaželena izguba življenjsko pomembnih tekočin (motorno in menjalniško olje, hladilna tekočina). V tem primeru je test uhajanja enostaven, ker vam bo nameščen kos kartona ali papirja pod pogonskim sklopom vašega avtomobila v doglednem času (recimo v obdobju ene noči …) lahko razkril morebitno uhajanje prej omenjenih tekočin.

 

Maja Jeremič, servisna sprejemnica pri Porsche Ljubljana.

 

Skrbnega pregleda pred odhodom na tehnični pregled naj bodo deležna tudi kabinska stekla in karoserija, čeprav se lastnikom avtomobilov v sedanjosti ni več potrebno bati rje, ker današnji avtomobili ne rjavijo več tako pogosto kot nekoč, predvsem zaradi delno ali pa v celoti pocinkanih karoserij. Posebno pozornost namenite tudi brisalcem vetrobranskega stekla, če so iztrošeni, so zreli za zamenjavo. V nasprotnem slučaju boste morda trpeli zaradi slabe vidljivosti iz vozila v oteženih vremenskih pogojih, poleg tega vam iztrošeni brisalci lahko poškodujejo tudi vetrobransko steklo, katerega menjava ni poceni. Veliko pozornosti zahtevajo tudi nameščene pnevmatike na vašem vozilu. Na njihovo delovanje vplivata predvsem dva faktorja (staranje materialov in sestavnih komponent ter iztrošenost, globina profila pnevmatike). Proizvajalci pnevmatik so mnenja, da lahko vsaka nova pnevmatika, ki je primerno skladiščena, dolgo obdrži vse prvotne lastnosti, čeprav ima za seboj že 5 ali pa 6 let življenja. Drug pomemben faktor, ki bo odločal o uspešno ali pa neuspešno prestanem tehničnem pregledu vašega avtomobila, je izražen v globini profila pri nameščenih pnevmatikah.

Čeprav strokovnjaki vedo, da so nameščene zimske pnevmatike z manj kot 4 milimetri profila povsem opravilno nesposobne za 'zimsko službo', v večini evropskih držav zakonodaja tolerira namestitev zimskih pnevmatik z najmanj 3 milimetri profila. Podobno potuho dajejo evropski uradniki tudi ljudem, ki ne želijo razumeti, da je zakonsko predpisanih 1,6 mm profila pri nameščenih letnih pnevmatikah povsem v nasprotju z zdravo pametjo, ker bodo takšne, že pošteno izrabljene pnevmatike v slučaju vožnje po mokri podlagi povsem nedorasle zahtevam in nalogam. Seznam opravil pred obiskom tehničnega pregleda naj vsebuje tudi obvezno preverjanje delovanja vseh smernikov in avtomobilske troblje, pametno pa je poiskati in odpraviti tudi vzroke za morebitno prižiganje kakšne kontrolne lučke na območju armaturne plošče. Vendar vam v tem slučaju priporočamo obisk pooblaščenega servisa, kjer vam bodo na preventivnem tehničnem pregledu preverili tudi delovanje zavor, podvozja in vzmetenja ter delovanje volanskega sistema. Istočasno se bodo lahko posvetili tudi vsem preostalim stvarem (recimo količini ustvarjenih CO2 in ostalih škodljivih izpustov ob delovanju pogonskega motorja …), ki so po navadi skrite očem lastnikov avtomobilov.

Potrebujete pomoč pri pripravi svojega vozila na tehnični pregled? Zaposleni strokovnjaki pri poslovalnici Porsche Koper vam bomo z veseljem svetovali! Pišite nam na [email protected] ali nas pokličite na (+386) 5 61 16 500. 

Tjaša Jerman, naročanje na servis, Porsche Koper.

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.