chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Koper Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Koper najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Z avtom na pot - kako se pripraviti?
13.07.2017
NASVETI

Z avtom na pot - kako se pripraviti?

Ste med tistimi, ki si letnih počitnic in dopusta ne predstavljajo brez uporabe njihovega avtomobila? Potem verjetno veste, da si poštenih priprav na počitnice in letni dopust ne zaslužite samo vi, deležen naj jih bo tudi vaš avtomobil.

Kako se pripraviti na pot in dopust

Med vožnjo poskrbite zase in svoje zdravje

Začnimo pri vozniku, ker je njegovo dobro psihofizično stanje eden izmed predpogojev za uspešen začetek in zaključek potovanja v dopustniške kraje. Večina strokovnjakov je mnenja, da so za začetek počitniških potovanj najbolj primerni dnevi, ko nam ni potrebno obiskati službe. Potrebno pa je paziti tudi na prehranjevalne navade in svoje zdravje, zato pred daljšimi potovanji zaužite predvsem lahko prebavljivo hrano (sadje, zelenjava, keksi …), poskrbite pa tudi za zadostno količino v avtomobilu shranjene tekočine (voda, ledeni čaj, izotonične napitke, …), ki naj bo zaradi varnosti shranjena v plastenkah ali steklenicah. Ob tem je pomembna tudi izbira primernega odlagalnega prostora za hranjenje tekočine v avtomobilu, ker pač ne želite, da bi se plastenke ali stekla s tekočino v potniški kabini ob morebitnem trčenju spremenile v nekontrolirane izstrelke z občutno povečano maso …

Nikakor ne na dopust brez dokumentov in pregleda vozila!

Pred odhodom na željeno počitniško destinacijo se pozanimajte o tamkajšnjih lokalnih navadah, stroških cestnin in posebnostih veljavne cestne zakonodaje, ker vas bo njeno nepoznavanje lahko drago stalo. Ob tem ne smete pozabiti na veljavno zeleno karto (mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti), potrebujejo jo vsi vozniki, ki nameravajo potovati v tujino. V vozilu pa naj se za vsak slučaj nahaja tudi vsaj en izvod neizpolnjenega Evropskega poročila o prometni nesreči.

Ob vožnji na dopust se ne obnašajte kot 'ultramaratonec', temveč se na vsaki dve uri ustavite in si privoščite približno pol ure počitka, ki ga lahko izkoristite tudi za potešitev lakote, ker prehranjevanje za volanom avtomobila, ki je v gibanju, ni priporočljivo.

Pred začetkom dopusta in odhodom na pot pa preverite tudi stanje vašega avtomobila, ob tem pomislite tudi na servisne intervale, ker se vam v primeru neznanja lahko zgodi, da bo vaš avtomobil zahteval obisk servisa ravno takrat ko ste na dopustu. Glede možnih posledic ob neupoštevanju predpisanih servisnih intervalov se posvetujte s servisnimi strokovnjaki, ki imajo za takšne priložnosti pripravljene tudi akcije preventivnih pregledov vozil, kjer se posvetijo celotnemu vozilu. Veliko takšnih preventivnih dejavnosti pred dopustniško vožnjo pa lahko opravite sami.

Pregled pnevmatik pred dopustom

Ena izmed bolj pomembnih preventivnih dejavnosti  je povezana s kontrolo nameščenih pnevmatik, ker so avtomobili ob dopustniških vožnjah po navadi veliko bolj otovorjeni kot ob vsakodnevnih vožnjah. Ob tem morate obvezno upoštevati navodila proizvajalca avtomobila glede višjega zračnega tlaka v pnevmatikah v primeru bolj otovorjenega vozila, nekateri strokovnjaki ob tem priporočajo še malenkostno višji (+0,2 bara) zračni tlak v vsaki nameščeni pnevmatiki kot ga predvideva proizvajalec avtomobila. Pomembna pa je tudi višina preostalega profila pri vsaki izmed nameščenih pnevmatik. V večini držav imate lahko na vozilu nameščene pnevmatike z najmanj 3 milimetri profila, medtem ko se pametni ljudje odpovedo pnevmatiki že v primeru, ko ima manj kot 4 milimetre profila, ker je takrat praktično že neuporabna, sploh v primeru dežja ali pa mokre vozne podlage, ko takšna pnevmatika ne more več uspešno iztisniti vode.

 

Pazite na avtomobilske tekočine in vetrobransko steklo

Pred odhodom se je potrebno posvetiti tudi tekočinam, ki zagotavljajo nemoteno delovanje pogonskega sklopa in poskrbijo tudi za dobro preglednost iz vozila. V tem primeru govorimo o kontroli nivoja tekočine za pranje vetrobranskega stekla, preveriti pa je potrebno tudi nivo hladilne motorne tekočine, nivo motornega olja in nivo zavorne tekočine. Pozornost pa je potrebno nameniti tudi vzmetenju, električnemu (kontrola akumulatorja in delovanja brisalcev, vseh zunanjih svetil in smerokazov), hladilnemu (iskanje morebitnih poroznih cevi) in zavornemu sistemu (kontrola zavornih cevi in zavornih sposobnosti) avtomobila. Istočasno je potrebno odpraviti tudi kakšne manjše poškodbe vozila, sploh v primerih, ko imate na vozilu nameščeno rahlo poškodovano vetrobransko steklo, ki daljšega in bolj stresnega potovanja v vroče kraje morda sploh ne bo preživelo.

V številnih avtomobilih se v današnjih časih nahaja tudi vgrajena klimatska naprava, ki za razliko od spuščenega bočnega stekla vozila ne hladi zastonj, posledično jo je potrebno v interesu dobrega delovanja tudi redno vzdrževati.

Na kaj ne smete pozabiti, ko vozite v tujini

V vozilu, s katerim se odpravljate na dopust, ne sme manjkati še nekaj za varnost zelo pomembnih stvari (paket prve pomoči, varnostni trikotnik, orodje za dvig avtomobila in menjavo pnevmatike), pozornost pa namenite opozorilnim jopičem, sploh ob obisku Italije in Francije, medtem ko bodo Grki od vas pričakovali tudi to, da v vozilu ob obisku njihove dežele hranite tudi gasilni aparat. Posebno pozornost pa velja nameniti tudi rezervnemu kolesu, ker nanj ob kontroli pritiska v pnevmatikah po navadi pozabimo. Strokovnjaki svetujejo tudi menjavo rezervne pnevmatike na vsakih šest let. Pred potjo poskrbite in pomislite na vse. Nesreče v tujini med dopustom si ne želi nihče. 

Pravilno razporedite in namestite prtljago v vozilu

Tudi počitniško otovarjanje vozila je potrebno izvesti v pravilnem ritualu, ki predvideva, da bodo najtežje stvari vedno shranjene v prtljažniku, po možnosti pred ali pa nad zadnjo osjo avtomobila. Kup naložene prtljage in tovora ob tem ne sme presegati višine nameščene zadnje police ali roloja, predvsem iz varnostnih razlogov. V nasprotnem primeru si raje omislite predelno mrežo prtljažnika. Podobno velja tudi za pametne telefone in ostale podobne naprave, med vožnjo poskrbite za njihovo hranjenje na primernih prostorih, ki jim bodo v slučaju nenadnega močnega zaviranja ali prometnega trka preprečili prosto gibanje v notranjosti potniškega prostora, ker se lahko spremenijo v nevarne izstrelke. Na splošno velja pravilo, ki pravi, da v vozilo najprej naložimo najtežje stvari in čisto na koncu, preden se odpravimo na pot, dodamo najvrednejše stvari, ker so znani primeri, ko so vlomilci vdrli v vozilo in iz njega odtujili stvari pred samim odhodom lastnika avtomobila na potovanje.

 

V Porsche poslovalnicah poskrbimo, da bo vaše vozilo pripravljeno za brezskrbno pot. 

 

Strešni prtljažnik in prevoz prtljage na strehi avtomobila

Veliko ljudi se ob pripravi avtomobila za potovanje odloči tudi za namestitev strešnega kovčka. Tudi v tem primeru je potrebno upoštevati nekaj omejitev. Strešni kovček ni namenjen prevozu težjih stvari, te sodijo v avtomobilski prtljažnik, poleg tega vam bo nameščeni strešni kovček občutno poslabšal vozne lastnosti in zmogljivosti ter lahko močno privzdignil povprečno porabo (130 km/h: + 2 litra na 100 prevoženih kilometrov). Strokovnjaki odsvetujejo tudi prevoz koles na strehi. Pri hitrostih, ki so višje od 100 km/h vam bo nameščeno kolo na strehi avtomobila privzdignilo povprečno porabo za približno 40 odstotkov.

Želite ob vožnji na dopust in povratku privarčevati nekaj dodatnega denarja?

Varčna vožnja ni samo modna muha, temveč dobra praksa in navada, katere rezultat je večja varnost na cesti in seveda - prihranek. Pri avtomobilu s 7,4-litrsko povprečno porabo goriva na 100 prevoženih kilometrov se odpovejte vožnji po prehitevalnem pasu s 160 km/h in namesto tega križarite z zakonsko predpisanimi 130 km/h. Na približno 1600 kilometrov dolgi razdalji boste na ta način privarčevali približno 20 litrov pogonskega goriva. Ta nasvet je že pred časom podala nemška agencija DENA (Deutschen Energie-Agentur GmbH).

 

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.